zadeldek

Welk zadeldek past bij mij?

Tijdens het paardrijden is het belangrijk om een zadeldek te gebruiken die bij je past. Voor het paard is het erg fijn, want een dekje voelt een stuk fijner dan het ruwe leer van een zadel. Ook het zadel zelf wordt door het dekje beschermd. Als je geen zadeldekje gebruikt tijdens het rijden, dan wordt het zadel aangetast door het zweet van het paard. Het is dus erg belangrijk om een zadeldek te gebruiken, welk zadeldek bij je past hangt af van verschillende dingen. Hieronder een aantal opties.

Verschillende dekjes en hun functies

 1. Onderleggers

Een onderlegger is een klein dekje in de vorm van het zadel, waarvan je vaak alleen de randen ziet. Onderleggers hebben vooral functionaliteit. Het wordt tussen het zadeldek en het zadel geplaatst en zo wordt de druk verdeeld over de rug van het paard.

 1. Sjabrakken

Een sjabrak is een dekje gesneden in de vorm van het zadel. Er komt een klein stukje stof hiervan onder het zadel vandaan, maar ook dat is in de vorm van het zadel. Het heeft als functie om het zadel te beschermen en de rit aangenamer te maken voor het paard.

 1. Zadeldekken

Een zadeldek is hoekig gevormd en heeft dus meer stof dan een sjabrak. Een zadeldek heeft als functie, net als een sjabrak, om het zadel te beschermen en de rit aangenamer te maken voor het paard. Maar het zadeldek is de laatste jaren meer een mode item geworden. Er zijn ontzettend veel verschillende kleuren en printen.

Als je zoekt naar een zadeldek dat bij je past, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee kunt houden.

 1. Kleur

Denk goed na over welke kleur je kiest. Tegenwoordig kun je zadeldekjes in bijna alle kleuren kiezen en hierdoor kun je leuke combinaties maken. Als je bijvoorbeeld een rood jasje hebt, kies dan voor een dekje met rode details erin.

 1. Het soort dekje

Je hebt dus onderleggers, sjabrakken en zadeldekken. Hieronder vallen ook veelzijdigheidsdekjes. Deze kun je kiezen als je een veelzijdigheidszadel hebt, maar je kunt het ook onder een springzadel leggen. Voor springzadels en dressuurzadels zijn ook weer aangepaste zadeldekjes.

 1. Het materiaal

Zowel sjabrakken als zadeldekjes kunnen gemaakt zijn van katoen, wol, synthetische stoffen of een combinatie.

 1. Wassen

Het is erg belangrijk dat je de zadeldekjes met regelmaat wast. Dit verlengt de levensduur en het is ook beter voor het zadel. Kijk wel in het etiket of het zadeldek in de wasmachine mag. Bij de meeste dekjes mag dit wel, maar het is belangrijk om het te controleren en te kijken op welke tempratuur het moet.

zadels

Welke trends zijn er op het gebied van zadeldekjes?

 • Kleuren en patronen

Veel ruiters kiezen de laatste tijd voor felle kleuren en opvallende patronen.

 • Technische materialen

De vraag naar zadeldekjes gemaakt van ademende- of vochtafvoerende stoffen stijgt. Deze materialen zorgen ervoor dat het paard koel blijft en het voorkomt overmatig zweten.

 • Personalisatie

Doormiddel van opdruk of borduurwerk zetten veel ruiters iets persoonlijks op hun zadeldek. Dingen als de naam van het paard, hun eigen initialen of het logo van de stal zijn dingen die erop worden gezet.

 • Duurzaamheid

Zadeldekken gemaakt van gerecyclede materialen of biologisch afbreekbaar materiaal worden steeds populairder.

 • Anatomische ontwerpen

Zadeldekjes met een anatomische vormgeving worden ook steeds populairder. Deze dekjes zijn ontworpen om de druk op de ruggengraat van het paard te verminderen en hierbij krijgt het paard ook meer bewegingsvrijheid.