kleding-blog.nl sieraad

Hulpgids online sieraden kopen

Bijna alles is tegenwoordig via het internet te koop. Het aanbod sieraden online lijkt oneindig van goedkoop bijou tot peperdure ontwerpen. Maar waar moet je opletten wanneer je via het internet wilt kopen, want je kunt het sieraad niet even vasthouden en bekijken.

De Verkoper:

Wie is de verkopende partij? Is het een grote winkelketen of een kleine juwelier die alleen op het internet aanbiedt. Als de verkoper lid is van een gerenommeerd keurmerk zoals Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk geeft dat al wat meer zekerheid. Ikbensieraden.nl is bijv. aangesloten bij Qshops.
Wordt er alleen via het internet verkocht of is er ook een winkel waar je naar toe kunt als er iets niet goed is.
Zoek reviews van andere klanten die ook bij de aanbieder van jouw keuze hebben gekocht. Dat kan soms verrassende resultaten opleveren.
Zoek, voor je bestelt, uit hoe de sieraden verzonden worden. Zeker als het heel dure stukken betreft is het handig om te weten of ze verzekerd zijn.

Voor online sieraden kopen, geldt hetzelfde als voor alle internet aankopen: steek er wat tijd in om te weten met wie je te maken hebt om grote teleurstellingen te voorkomen.

Meten is weten

Je hebt een prachtige ring, ketting of armband gevonden, de webwinkel is in orde maar nu. Past het wel en hoe meet je dat? Dat is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Ringen: Er zijn verschillende manieren om een ringmaat te bepalen. Let wel op of de aanbieder de binnenmaat of de omtrek gebruikt. De maten worden in millimeters aangeduid. Online zijn verschillende tabellen te vinden waar het een en ander na te kijken is.

Neem een ring die goed zit, leg hem op een liniaal op de maataanduiding en bekijk de afstand aan de binnenkant van de ring of van de omtrek.
Meet de binnenkant van een goed zittende ring met een schuifmaat.
Download een maatwijzer. Instructies hoe die te gebruiken staan er meestal bij.

Let wel op dat de dikte van je vinger kan verschillen afhankelijk van temperatuur en omstandigheden.

Kettingen: Voor het kopen van een ketting kun je jezelf afvragen hoe hoog of laag je de ketting wilt dragen. Door een centimeter om je nek te leggen of een touwtje op de gewenste lengte te knippen en die vervolgens op een liniaal te leggen weet je hoe lang de ketting moet zijn die je wilt hebben.
Armbanden: Wil je een strak zittende armband of juist een los zittende. Meet de omtrek van je pols met een centimeter en tel daar 1,5cm bij op voor strak, 2cm voor iets losser en 3+cm voor een loszittende band.

Let op dat als je een bedelarmband koopt en je die wilt volhangen, je er een nog extra centimeter bij neemt.

Echt of echt nep

Hoe weet je nou zeker dat wat wilt kopen ook echt is. Dat is moeilijk op afstand te bepalen, maar als je de betrouwbaarheid van de winkel hebt nagezocht en dat is in orde, mag je ervan uitgaan dat je krijgt wat er in de omschrijving staat. Lees de omschrijving altijd goed!

Goud: Let op of het verguld is, een laagje, of dat het echt goud is. Er moet bij staan hoeveel karaat het sieraad is. Karaat geeft aan hoeveel procent puur goud in het metaal zit. 14 heeft de minste, 22 karaat het meest. Van 24 karaat worden geen sieraden gemaakt, dat is bijna puur goud en veel te zacht om als sieraad te dragen. In Nederland mag een gehalte van 8 of 9 karaat geen goud genoemd worden en wordt dus ook niet als zodanig verkocht.

Armbandjes en meer accessoires van goud
Zilver: Let op of het verzilverd is, een laagje, of dat het echt zilver is. Ook zilver heeft aanduidingen hoeveel puur zilver er in zit. Net als goud, is zilver in de puurste vorm, 999, niet te verwerken tot sieraad. Meestal is het gehalte 925; dat betekent 925 zilverdeeltjes op 1000 deeltjes. Als er bij de aanduiding 625 zilver staat, is het geen zilver. Alles onder de 800 mag geen zilver meer genoemd worden.

Conclusie

Op het internet juwelen kopen blijft een kwestie van vertrouwen. Toch door een beetje voorwerk te doen en goed te checken, kun je een hoop leed voorkomen. Lees de omschrijving goed, want als daar dingen in staan die niet kunnen, zoals 8 karaat, klopt er iets niet. En zoals vaak: in geval van twijfel, niet doen!